از همین رو سعید مدنی، مدیرعامل اسبق گروه خودروسازی سایپا بهبیان نظرات خود دراینباره پرداخت.
با توجه به پایان تعطیلات خودروسازان، باید بیشتر به بحث مونتاژ توجه شود یا تقویت تولید داخل باید مد نظر قرار گیرد؟
صنعتخودرو کشور در حال حاضر با رویکرد ترکیبی از مونتاژ و تولید محدود داخلی مواجه است. اما واقعیت این است که حتی پیش از درگیریهای فیزیکی اخیر، کشور و صنعتخودرو درگیر یک جنگ اقتصادی تمامعیار بود؛ جنگی که چند دهه است ادامه دارد.
در شرایط فعلی خودکفایی میتواند سبب توسعه صنعتخودرو شود؟
دقیقا همینطور است؛ تحریمها ممکن است در کوتاهمدت منجر به تحریک خودکفایی شوند، اما این روند سقف دارد. پس از آن، ما نیازمند ارتباطات هستیم؛ چراکه فناوریها بهسرعت در حال تغییر هستند و ما اگر بخواهیم به تنهایی به آنها برسیم، معمولا زمانی به نتیجه میرسیم که آن فناوریها از رده خارج شدند. برای رقابتپذیری، ما باید به فناوریهای روز دنیا دسترسی داشته باشیم.
بدون روابط بینالمللی، صنعتخودرو رشد نخواهد کرد. اگر هم جنگ نباشد و تحریمی در کار نباشد، درنهایت محصولات داخلی هم قدیمی میشوند و جایگزین کردن آنها دشوارتر خواهد شد. درعین حال از سال ۱۳۹۴ به بعد، هیچیک از شرکتهای بزرگ خودروسازی (بهجز مونتاژیها) مدل جدیدی را راهی بازار نکردهاند.
آیا مونتاژکاران خودرو علاقهمند به داخلیسازی قطعات هستند؟
متاسفانه بیشتر شرکتهای مونتاژکار علاقهای بهساخت داخل نشان ندادند؛ چراکه حاشیهسود خوبی در واردات قطعات و مونتاژ بوده است. اگر این روند ادامه یابد، ما بهکارگاه مونتاژ خودروهای چینی تبدیل خواهیم شد.
چینیها هم گرچه خودروهای نسبتا خوبی تولید میکنند، اما این وابستگی اصلا مطلوب نیست. تجربه گذشته با شرکتهایی مانند پژو نشان داد که در زمان بحران، چگونه ما را ترک کردند و ضربه بزرگی به صنعت وارد شد.
مونتاژکارها باید طبق دستورالعملهای وزارت صمت، درصد ساخت داخل خود را افزایش دهند و از ۴۰ درصد به ۵۰ و سپس ۶۰ درصد برسند. در غیر این صورت، نه استقلالی شکل میگیرد و نه توسعهای حاصل میشود.